Kun nopeus ratkaisee – moottoriurheilu

Suurimmissa autokilpailuissa erot parhaimpien välillä ovat usein vähäisiä, erityisesti radalla ajettavissa kisoissa. Peli ratkeaa monesti autojen kestävyyteen, sillä huipputasolla on otettava riskejä ja otettava huippuunsa viritetyistä ajopeleistä loppurutistuksissa kaikki irti. Huippuunsa virittäminen tarkoittaa myös auton muuttumista herkäksi ja pienikin tekninen ongelma tai kolhu saattaa päättää hyvin alkaneen kilpailun

Kisataktiikkaa

Formula 1-kilpailuissa katsojat ovat tottuneet tarkkailemaan autojen varikkokäyntien taktiikkaa, kuinka monen pysähdyksen suunnitelmalla mennään ja tekeekö talli yllättäviä ratkaisuja kisan edetessä. Auton tekninen ongelma tai muu yllättävä tapahtuma radalla muuttaa pienillä aikaeroilla kilpailevan kärjen järjestyksen nopeasti. Muutamassa minuutissa koko kilpailun ajojärjestys on saattanut muuttua ratkaisevasti. Miten auton ratissa istuva kuljettaja kestää nopeat muutokset ja hermoja raastavan kisajännityksen?

Hyvän kuljettajan ominaisuudet

Moottoriurheilun kuljettajista näemme usein vain vilauksia palkintopalleilla tai harvoissa haastatteluissa. Tutumpi näky on ajoasussaan autoon pujahtava kuljettaja. Suomalaisia kuljettajia on moitittu toisinaan hiljaisiksi ja vetäytyviksi, ulkokuoren takaa täytyy kuitenkin löytyä tietynlaisia luonteenpiirteitä jotta hurjassa vauhdissa ja tiukoissa mutkissa pystyy pitämään tavoitteet kirkkaina.

Hyvän ja menestyneen autourheilukuljettajan ominaisuuksiin voidaan laskea ainakin rautaiset hermot, ne eivät saa menettää herpaantumista lehdistön ruotiessa auton kestävyyttä, tallin ajajien välisiä suhteita tai tallien välistä dynamiikkaa. Hyvällä kuljettajalla katse on asetettu kauas maaliviivalle, jolle hän saapuu ensimmäisenä. Menestyneillä kuljettajilla täytyy olla myös vahva usko siihen mitä hän tekee ja roppakaupalla itsevarmuutta autourheilun maailmassa, jossa muutokset ovat nopeita. Kolareilta ja huonoilta uutisiltakaan ei aina vältytä.

Kuljettaja on kilpailua ajaessaan melko yksin omien ratkaisujensa kanssa mutta taustalle menestyäkseen tarvitaan ammattitaitoinen ja luotettava tiimi, joka muodostuu tallitiimistä, sponsoreista ja omista läheisistä. Ilman apujoukkoja auto ei kulje eikä rahoitusta löydy alalla, joka ei ole ilmainen. Omat kotijoukot takaavat turvan ja tuen silloinkin, kun sitä ei tunnu muualta heruvan.