Mieleenjäävät moottoriurheilu-uutiset

Missä olit kun Ayrton Senna menehtyi?

Ayrton Senna menehtyi 1.5 1994 ajetussa formulakilpailussa San Marinon kilpailussa. Radan Tamburello käänteessä Senna menetti autonsa hallinnan ja paiskautui päin reunaa, Senna kuoli myöhemmin törmäyksessä saamiinsa vammoihin. Suomessa oltiin kisan alkaessa jo vappupäivän puolella ja moni oli palannut aaton juhlinnoista kotiin, sen sijaan että innokkaimmat autourheilun ystävät olisivat menneet nukkumaan, he avasivat television ja seurasivat formuloita.

Vapun kisa on piirtynyt taatusti monen mieleen. Kilpailu, jossa kolminkertainen formulamestari ajoi viimeisen kilpailunsa. Ayrton Sennaa tituulerataan usein yhdeksi parhaimmista ellei jopa parhaimmaksi formulakuljettajaksi. Jos Ayrton Senna ajaisi tuhoisan kilpailunsa tänä päivänä, hänen onnettomuudella tuskin olisi yhtä monia seuraajia Suomessa television äärellä. Kisat voi katsoa myöhemmin Netflixistä ja saapuvathan uutiset puhelimen näytölle, josta ne on helppo klikata auki herätessään.

Suomalaiset juhlivat

Suomalaisia on juhlittu useasti moottoriurheilun parissa, olemme todistaneet formulapalleilla lukuisat shampanjakylvyt suomalaisille ja kukitukset kuohuvan kera ralliautojen edessä. Mieleen ovat toki jääneet myös tiukat kilpakumppanit ja vastusta tarjonneet kilpailut joissa on nähty Sebastian Loebin hurjia loppuvenytyksiä ja parivaljakko Schumacherin ja Häkkisen kaksintaisteluja.

Hienojen suoritusten ja voittojen lisäksi muistamme myös hurjat kolarit ja ikävät asiat. Formularadoilta poistuneen Schumacherin hiihto-onnettomuus on pysynyt lehtien otsikoissa vaikka mies on siirretty pois julkisuudesta. Moottoriurheilijan ura on ohi mutta yksityisyyttä eivät suuret tähdet saa uran päättymisen jälkeenkään.

Moottoriurheilua on helppo seurata netin kautta, eri kisaluokkien viralliset sivustot tarjoavat ajankohtaista tietoa talleista ja kuljettajista sekä kilpailuasetelmista. Alaan vihkiytyneet urheilusivustot päivittävät kuljettajien haastatteluja ja jakavat livekuvaa suoraan kilpailuista. Seuraaminen ei voisi olla enää paljon helpompaa.

Henri Toivonen

Henri Toivonen oli aikoinaan nuorin rallin osakilpailuvoittaja. Häntä pidettiin suurena lupauksena sillä Toivonen väläytteli loistavia suorituksia jo nuorella iällä. Ura pysähtyi kuitenkin arvaamattomasti Korsikan ralliin toukokuussa 1986. Toivonen ajoi rotkoon ja hänen autonsa syttyi palamaan. Kyseinen uutinen tavoitti suomalaiset taatusti tuolloin hieman viiveellä mutta ainakaan uutisen voima ei ollut yhtään vähäisempi kuin nykyiseen tietoliikenne aikaan, jolloin moni tärkeä uutinen hukkuu helposti tietotulvaan.