Miksi MotoGP kiinnostaa?

MotoGP on moottoriurheilun lajeista ehkä tuntemattomampi Suomessa. Se on moottoripyöräkilpailujen maailmanmestaruusluokka, joka jaetaan kolmeen eri osaan. Lajia seurataan innokkaasti Välimeren maissa ja viime aikoina kiinnostus lajia kohtaan on noussut myös Suomessa. Suomalaiset seurasivat kisaa enemmin 70-luvulla, jolloin kisan yksi hallitsevimpia ajajia oli suomalainen Jarno Saarinen. Saarisen ura oli hyvällä mallilla ja taskussa jo useampi maailmanmestaruus kun hän ajoi Italian kisassa kolarin ja menehtyi. Tämän jälkeen suomalaisia ei nähty kisassa moniin vuosiin ja sen suosio laimeni.

Suomalaisista moottoripyöräilijöistä parhaimpia tuloksia on väläytellyt viime vuosina Mika Kallio, joka on kilpaillut vuodesta 2007 asti. Kärkeä ovat hallinneet viime vuosina italialaiset ja amerikkalaiset ajajat.

Jännittäviä tilanteita

Aiemmin F1-kilpailu kuului monen viikonloppujen ohjelmistoon. Kisassa ohiteltiin ja tapahtumat tarjosivat yllätyksiä. Autourheilun kuninkuuslaji tarjosi sopivassa suhteessa hurjia tilanteita ja glamouria.

Monet liiankin hurjat tilanteet johtivat kuitenkin tiukkoihin sääntömuutoksiin, joita on viilattu vuosittain yhä tiukemmiksi autojen, ohitusten ja kilpailun sääntöjen osalta. Samassa kisasta on hävinnyt entisaikojen jännitys.

Monen seuraajan mielestä kilpailu on alusta loppuun pelkkää jonossa ajoa, jonka järjestys ei paljoa muutu kilpailun aikana. MotoGP:ssä sen sijaan kaikki on toisin. Kisassa taistelevat usein 5-7 kuljettajaa, joiden sijoittuminen on arvoitus kilpailun loppuun asti. Radalla nähdään ohituksia ja jännitys pysyy huipussaan.

Suomalaisittain kisaan tarvittaisiin vahvempaa edustusta, jolloin MotoGP sijoittuisi taatusti yhdeksi katsotuimpien moottoriurheilukilpailujen joukkoon myös kotimaassa. Kisa tarjoaa juuri sitä moottoriurheilun jännitystä, jota moni lajin ystävä hakee; upeita ja nopeita pyöriä, innokkaita kuljettajia ja yllättäviä tapahtumia.